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State

Privy Council Office
At the Court at Buckingham Palace

THE 28th DAY OF JUNE 2007

PRESENT,

THE QUEEN’S MOST EXCELLENT MAJESTY IN COUNCIL

WHEREAS by the Civil Service Order in Council 1995 (hereinafter
referred to as “the principal Order”) provision was made relating to
the appointment of persons to situations in Her Majesty’s Home Civil
Service and for regulating the conduct of Her Majesty’s Home Civil
Service and the conditions of service therein:

AND WHEREAS it is expedient to make further provision for Her
Majesty’s Home Civil Service in relation to the matters aforesaid:

NOW, THEREFORE, Her Majesty is pleased, by and with the advice
of Her Privy Council, to order, and it is hereby ordered, as follows:—

1. Paragraph (3) of Article 3 of the principal Order which was inserted
by Article 1 of the Civil Service (Amendment) Order in Council 1997
is hereby revoked.

Citation etc

2. (1) This Order may be cited as the Civil Service (Amendment) (No 2)
Order in Council 2007.

(2) The Interpretation Act 19781 shall apply for the interpretation of
this Order as it applies for the interpretation of an Act of Parliament.

Judith Simpson

EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Order)

This Order amends the Civil Service Order in Council 1995. Article 2
provides that appointments to the Civil Service shall be made on merit.
This is subject to a number of exceptions including where an
appointment is made directly by a Minister of the Crown with the
approval of the Minister for the Civil Service and on terms
incorporating conditions approved by him (Article 3(2)(aa)), for the
purpose only of providing assistance to any Minister (Article 3(2)(a))
and for a period which cannot extend beyond the end of an
Administration. (Article 3(2)(b)). The condition that the appointment
should be only for the purpose of providing assistance to any Minister
(Article 3(2)(a)) does not apply in up to three situations in the Prime
Minister’s Office designated by him (Article 3(3)). This Order revokes
Article 3(3) with the effect that all appointments made directly by a
Minister of the Crown must be for the purpose only of providing
assistance to a Minister.
1 1978 c.30.

(295696)


